Zupa minestra - tradycja kuchni włoskiej

Zupa ta, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ma wiele odmian. Powstaje ona na bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku.

Jest jednak wiele odmian tej zupy, w zależności od sezonu i dostępności warzyw - tu prezentuję sprawdzony przepis mojej mamy.

Składniki

2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.

Wykonanie
Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i podsmażyć.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli.
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić, dodać do warzyw a następnie zalać rosołem i gotować.

Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Pod koniec dodać groszek i ketchup.
Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą. Gotować na małym ogniu przez 5 min, zaraz podawać.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?