Zupa minestra - tradycja kuchni włoskiej
Zupa
ta, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ma wiele odmian. Powstaje ona na
bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi,
zielonego groszku oraz szpinaku.
Jest jednak wiele odmian tej zupy, w zależności od sezonu i dostępności warzyw - tu prezentuję sprawdzony przepis mojej mamy.
Składniki
2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.
Wykonanie
Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i podsmażyć.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli.
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić, dodać do warzyw a następnie zalać rosołem i gotować.
Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Pod koniec dodać groszek i ketchup.
Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą. Gotować na małym ogniu przez 5 min, zaraz podawać.
Jest jednak wiele odmian tej zupy, w zależności od sezonu i dostępności warzyw - tu prezentuję sprawdzony przepis mojej mamy.
Składniki
2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.
Wykonanie
Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i podsmażyć.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli.
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić, dodać do warzyw a następnie zalać rosołem i gotować.
Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Pod koniec dodać groszek i ketchup.
Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą. Gotować na małym ogniu przez 5 min, zaraz podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz